środa, 16 kwietnia 2014

Babka Cytrynowa

Pozostając w klimacie Wielkanocnym przedstawiam dzisiaj kolejną tradycyjną babkę, tym razem piaskową z nutą cytryny. To moja ulubiona wielkanocna baba, bardzo lekka i delikatna. Uwielbiam w niej wszystko, wybitnie piaskowe ciasto, startą skórkę cytryny ukryta w jej wnętrzu a zwłaszcza orzeźwiający kwaśno-słodki posmak. Zawsze z lustrzaną polewą czekoladową i delikatnie kandyzowanym cytrynowym zestem, robionym specjalnie do jej dekoracji.

Składniki:
  • 1/2 kostki masła,
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny,
  • skórka otarta z 1 cytryny.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąki, proszek do pieczenia, sodę - przesiać, odłożyć. Cytrynę porządnie wyszorować, sparzyć wrzątkiem, zetrzeć na tarce skórkę oraz wycisnąć potrzebną ilość soku.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem do uzyskania puszystej białej masy. Powoli dodawać po jednym żółtku dokładnie mieszając. Z białek i soli ubić sztywną pianę. Do przygotowanej bazy dodać pianę z białek, a następnie przesiane suche składniki oraz skórkę cytrynową, mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników. Na końcu wlać wyciśnięty sok. Wymieszać, do uzyskania jednolitej konsystencji.
Formę do babki wysmarować masłem, oprószyć mąką. Ciasto przelać do formy, do 3/4 jej wysokości.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 35-40, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, lekko przestudzić w formie, przełożyć na paterę.
Polewa czekoladowa:
  • 3 łyżki wody bądź mleka,
  • 3 łyżki ciemnego gorzkiego kakao,
  • 3 łyżki cukru,
  • 100g masła,
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny spożywczej (uprzednio namoczona w 2 łyżkach zimnej wody).
Masło topimy w rondelku, wsypujemy cukier, kakao i wlewamy mleko. Mieszamy aż całość będzie kremowa. Nie gotujemy za długo. Polewę ściągamy z palnika i rozpuszczamy żelatynę w ciepłym płynie. Odstawiamy na chwilę do przestudzenia, po czym polewamy babkę. Dekorujemy według uznania np. kandyzowaną skórką cytrynową.
Smacznego :-)



1 komentarz:

  1. alez pięknie wyrosła ;)
    Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie Wielkanocnym : http://wulkan-smaku.pl/konkurs-zdrowa-wielkanoc/

    OdpowiedzUsuń