poniedziałek, 29 grudnia 2014

Różany Tort Tęczowy

Różany tort tęczowy czyli rose rainbow cake. W jego wnętrzu kryją się tęczowe blaty biszkoptowe i przełożenie cytrynowym kremem mascarpone. Z zewnątrz prostota i elegancja, w środku czyste szaleństwo :-)

Sernik z kokosem

Oto klasyka i tradycja w najlepszym wydaniu, czyli sernik z kokosową bezą na kruchym cieście. Przepis na to ciasto funkcjonuje w naszym domu od "zawsze". Piekła go moja babcia, moja ukochana ciocia Jasia, piekę go również ja. Koniecznie na jajkach z rodzinnego gosodarstwa, na bogatym maślanym kruchym cieście i twarogu ręcznie mielonym. Dzięki tym składnikom od lat ma niezmienny smak i dumnie towarzyszy większości rodzinnych uroczystości. Chociaż sama fanką serników nie jestem, to ten zawsze zjadam z przyjemnością,. Pewnie dlatego, że przenosi mnie swym smakiem do babcinej kuchni, wspólnego pieczenia i skrzypienia starej maszynki do mielenia, która zawsze towarzyszyła nam w jego przygotowaniach ;-)

Malinowy Tort Bezowy


Tort bezowy jaki powstał na specjalne życzenie mojej przyjaciółki. Jest wielką fanką malin, zajada się nimi całymi garściami, więc siłą rzeczy tort musiał je zawierać. Nie miałam ochoty na biszkopty ani inne cięższe ciasta, dlatego jako baza pojawiła się chrupiąca beza. Do tego puszysty krem ze śmietanki i mascarpone. Chyba nie może być lepszego połączenia :-)

Tarta z kwaśną śmietaną


Ciasto z czerwoną porzeczką

 Przepyszne letnie ciasto. Bardzo smaczne i orzeźwiające, lekkie i puszyste. To nic innego jak maślane kruche ciasto, delikatna bezowa pianka i soczyste rubinowe owoce czerwonej porzeczki. Dość popularne, ale zawsze tak samo smaczne. Równie apetyczne z innymi kwaśnymi owocami lata. Dla mnie jednak najsmaczniejsze w tym wydaniu. To chyba dzięki tej cierpkiej nucie jaką nadaje porzeczka. Słodko-kwaśna pychota!