poniedziałek, 24 marca 2014

Tort Czarny Las (Schwarzwälder Kirschtorte)


Oto jeden z najbardziej znanych tortów. Pochodzi z południowo-zachodniego rejonu Niemiec, jednak swoim wyjątkowym smakiem podbił cały świat. Myślę, że nie ma osoby, która chociaż raz by nie spróbowała tego przepysznego ciasta. Lubię go najbardziej w tej wersji, chociaż zdarzają mi się również wariacje na temat ;-) Tym razem w wydaniu tradycyjnym, bo po co zmieniać coś, co jest aż tak dobre!

Składniki:
  • czekoladowy biszkopt mocno nasączony wiśniówką,
  • wiśniowa konfitura,
  • krem śmietanowy z zatopionymi wiśniami,
  • sprężynki z gorzkiej czekolady,
  • wiśnie i rozety z kremu do dekoracji.





4 komentarze:

  1. Ja robię ciut inaczej, ale Twój prezentuje się wspaniale! Pozdrawiam Magda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fenomenalnie, zakochałam się :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie ! Pozdrawiam JZ

    OdpowiedzUsuń