czwartek, 27 lutego 2014

Pączki w wersji mini

Błyskawiczne, pyszne, z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Dzięki cynamonowej posypce zyskują charakteru, aż nie można się od nich oderwać. Bardzo szybkie w przygotowaniu, jeszcze szybciej znikające z talerza. Nie przypuszczacie, że mogą być tak smaczne :-) Przepis wypatrzony w jednym z programów kulinarnych, funkcjonuje u nas w domu już od kilku sezonów, ja jednak podaję go w wykonaniu Pati, która prowadzi Miksturownik.

Składniki:
  • 3 jajka,
  • 1 1/2 szkl. mąki,
  • 1/2 szkl. cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 150 g serka homogenizowanego waniliowego lub naturalnego;
  • ok. 1/2 l oleju do smażenia (w zależności od wielkości garnka, w którym będziemy je smażyć).
Przygotowanie:
Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy serek homogenizowany. I oczywiście wszystko miksujemy.
 
W garnku rozgrzewamy olej (ja użyłam frytkownicy ustawionej na 170 stopni). Porcje ciasta nakładamy na gorący olej przy użyciu dwóch łyżek. W trakcie smażenia obracamy pączki, tak aby równo usmażyły się ze wszystkich stron. 
Upieczone pączusie wyławiamy  łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku. Gotowe posypujemy cukrem pudrem lub drobnym cukrem wymieszanym z odrobiną cynamonu.
Smacznego!
 


1 komentarz: