piątek, 28 lutego 2014

Oponki serowe

Oponki z dodatkiem twarogu, takie jak robiła moja babcia. Robi się je niesamowicie szybko, są mięciutkie, nie tłuste, prostsze i szybsze w wykonaniu niż pączki. To moje wspomnienie Tłustego Czwartku, były u nas co roku, zamiast pączków. Babcia zagniatała je ze swojskiego twarogu, z domową śmietaną i zawsze smażyła na smalcu, bo to w końcu tradycja :-) Istna Pychota! 

Składniki:
  • 500 g półtłustego twarogu (może być zmielony),
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 - 3 szklanki mąki pszennej.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zagnieść na miękkie, nie klejące ciasto (zacząć od 2 szklanek mąki i w razie potrzeby podsypywać). Ciasto rozwałkować na grubość około pół cm i wycinać oponki, np. przy pomocy szklanki i zakrętki/kieliszka.

Wrzucać na głębszy, rozgrzany olej, smażyć z obu stron na złoty kolor.
Osączyć z tłuszczu na bibule, posypać obficie cukrem pudrem.

Smacznego :-)



2 komentarze:

  1. Wspaniałe oponki, robię je nie tylko na karnawał i tłusty czwartek. Piękne.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Istna pychota, to dobre określenie!

    OdpowiedzUsuń