sobota, 12 kwietnia 2014

Tort Ajerkoniak

 Wyjątkowa Wielkanocna wariacja. Skoro symbolem tych Świąt są jajka, to nie może się u nas obyć bez wybitnie jajecznej kompozycji... To, że bez nich w cukiernictwie ani rusz wiadomo nie od dzisiaj, a w tym wypieku występują w każdym jego elemencie. Są bazą puszystego ciemnego biszkoptu, ponczu na bazie ajerkoniaku oraz kremu cukierniczego również z nutą jajecznego likieru. Dla przełamania smaku pojawia się kwaśna czarna porzeczka, która swym smakiem ożywia to ciasto. Oto kwintesencja Świąt Wielkiej Nocy :-)

Składniki:

  • puszysty ciemny biszkopt,
  • poncz ajerkoniakowy,
  • konfitura z czarnej pożeczki,
  • mus mascarpone na kremie cukierniczym z odrobiną likieru jajecznego,
  • gorzka czekolada do dekoracji,
  • cukrowe jajeczka :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz